Hoe mogen we je helpen?

Wij voldoen aan het keurmerk Adviseur Duurzaam Wonen van Stichting Erkend Hypotheekadviseur. Mede door de hoge energieprijzen vinden wij het vanzelfsprekend om duurzaamheid met iedere relatie te bespreken.

Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om geld vrij te maken voor het verduurzamen van je woning.

Boven het bedrag van wat je maximaal kunt lenen zijn er verruimingen bij het treffen van energiebesparende voorzieningen. 

Hierbij geldt dat het (gezamenlijke) toetsinkomen van de aanvrager(s) ten minste € 33.000 bedraagt.

Dan mag buiten beschouwing worden gelaten voor de inkomens-toets:

√  € 9.000 bij het treffen van energiebesparende voorzieningen in de woning of bij de financiering van een woning met:

  •  Een energielabel met ten minste een A++-label (afgegeven vóór 1 januari 2015);  Een energie-index of een   energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van ten hoogste 0,6 (afgegeven vóór 1 januari 2021); of
  •  Een geldig energielabel (ten minste A+++) (afgegeven na 1 januari 2021).

 € 25.000 bij de financiering van een NulopdeMeter-woning, waarvoor een energieprestatiegarantie is afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar.

√  € 15.000 bij de financiering van een woning met een energie-index of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van ten hoogste 0. Dit wordt ook wel een energieneutrale woning genoemd. In dat geval hoeft géén energieprestatiegarantie te worden afgegeven!

De extra leenruimte van € 9.000 geldt niet alleen bij aankoop van een woning, maar is ook van toepassing bij de verhoging van een bestaand hypothecair krediet in verband met het treffen van energiebesparende voorzieningen. Als bij het treffen van energiebesparende voorzieningen gebruik wordt gemaakt van de verhoging van € 9.000, dan moet de volledige aanvullende leenruimte worden besteed aan energiebesparende voorzieningen.

 

Naast de verruimingen in de leennormen zijn er ook verschillende subsidies beschikbaar.

Wil je verduurzamen en wil je weten welke subsidies en leningen er zijn? Dan kan  de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal er handig zijn. Met de energiesubsidiewijzer ontdek je snel welke subsidies en leningen er zijn voor het verduurzamen van de woning. Van landelijke tot lokale subsidies. Klik hier om de tool te bekijken.

 Huishoudens met een verzamelinkomen tot €48.625 kunnen in aanmerking voor een energiebespaarlening met 0% rente dat wordt verstrekt vanuit het Nationaal Warmtefonds. Bij deze lening lost je maandelijks af, maar je betaalt geen rente gedurende de gehele looptijd. Heb je geen of beperkte leenruimte om energiebesparende maatregelen te treffen dan kan er ook een energiebespaarlening met combinatielening verstrekt worden. Op deze manier betaal je de eerste vijf jaar zelf geen maandlast. Na vijf jaar vindt er een hertoets plaats. 

√  Vanaf 7 februari 2023 kunnen kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening terecht bij het Tijdelijke Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023 voor huishoudens die hiervoor in aanmerking komen. Dit betreft huishoudens die een bruto-inkomen hebben van €2.980 (alleenstaand) of €3.794 (samenwonend) per maand. De steun van het Noodfonds kan vanaf nu aangevraagd worden.

Wil jij weten wat je mogelijkheden precies zijn voor het verduurzamen van je woning? Vul dan hieronder je gegevens in.

Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie