Met een woonhuisverzekering, in verzekeringstermen opstalverzekering genoemd, verzekert u de schade aan uw woonhuis en de daarbij behorende onroerende zaken (zaken die niet verplaatsbaar zijn ofwel aard- en nagelvast). Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde keuken en een bij het huis horende schuur of schutting. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met een hypotheek heeft.
Verzekerd bedrag bij een goedkope opstalverzekering
De opstalverzekering wordt meestal bepaald op basis van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om op dezelfde locatie een vergelijkbaar nieuw huis te bouwen. Deze herbouwwaarde wordt berekend door de inhoud van het woonhuis (m3) te vermenigvuldigen met een vastgestelde herbouwwaarde per kubieke meter.
Zijn fundamenten meeverzekerd?
Vaak wordt ook gevraagd of de fundamenten meeverzekerd moeten worden. De fundamenten zijn de delen van het gebouw onder de laagst begaanbare vloer, waar het huis op is gebouwd. Fundamenten vallen niet onder het begrip woonhuis en moeten dus desgewenst apart worden meeverzekerd. Wij raden u aan dit wel te doen want het is een behoorlijke kostenpost als de fundamenten, bijvoorbeeld door een explosie, beschadigd raken.
Risicofactoren bij acceptatie van een opstalverzekering
Bij het al dan niet accepteren van de verzekering en het bepalen van de premie, worden door de verzekeraar materiële en morele risicofactoren afgewogen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de bouwaard, de ouderdom en de staat van onderhoud van de woning. Maar ook naar de regio en welke gebouwen er in de buurt van het woonhuis staan (woont u bijvoorbeeld naast een tankstation of café, dan zou dat kunnen betekenen dat u meer premie betaalt).
Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV) Extra dekking tegen: stormschade (windkracht 7 of meer), diefstal, vandalisme, neerstortende vliegtuigen
Extra uitgebreide Gevarenverzekering (UGV+) Extra dekking tegen: schroei-, zeng- en smeltschade, waterschade dat via de begane grond is binnengestroomd, hak- en breekwerk om een defecte waterleiding op te sporen
All-risk verzekering Extra dekking tegen: alle van buiten komend onheil dat beschadiging veroorzaakt, plotseling en onverwacht ontstaan. Meestal met eigen risico per schade, schade aan fundering (op aanvraag aangeven), glasbreuk (op aanvraag aangeven)